Kérje személyes
konzultációnkat

Célok Célok Célok Célok Álmok Álmok Álmok Stratégia Stratégia Stratégia

Együttműködés Együttműködés Jövő Jövő Jövő Jövő Jövő Család Család Család

Család Család Család Nyereség Nyereség Nyereség Nyereség Csapat Csapat Csapat

Csapat Csapat Tradició Tradició Tradició Tradició Innováció Innováció Innováció

Győzelem Győzelem Győzelem Szabadság Szabadság Szabadság Pénz Pénz Pénz

A jövő aranyba öntve.

>

Személyre szabott megoldást kínálunk Önnek.
A Magyar Aranytartalék Kft. támaszt nyújt a biztonságos Aranytartalék képzésben.

A nemesfémek kémiai és fizikai tulajdonságai

Az aranyat, ezüstöt, valamint a platina csoport fémjeit – platina, palládium, irídium, ozmium, ródium és ruténium, röviden PCSF –, valamint a réniumot és a higanyt nevezzük nemesfémeknek.

A nemesfémek fő tulajdonsága a föld valamennyi ismert elemével szembeni reakció közömbösségük, tartósságuk. Korrózióval és oxidációval, a szokványos fémekkel való gyengítéssel és oldással szemben igen ellenállóak. Jól megmunkálhatóak, könnyen formázhatóak, és ezzel együtt formatartók, merevek, az idő múltával is megőrzik tulajdonságaikat.

Csoportnevüket a mindennek ellenálló kémiai tulajdonságaiknak köszönhették, mivel ezek kiemelték őket az egyéb anyagok közül, és a társadalmi hasonlat alapján, mint a nemesi réteg, „nem vegyültek” az egyszerűbb elemekkel. Történelmileg természetesen ehhez hozzájárult a két tradicionális nemesfém, az arany és az ezüst évezredes kiválasztottsága, hogy a gazdagság megtestesítőjeként csak a társadalom felső rétegei birtokolhatták.

Érdekes történelmi tény, hogy volt idő, mikor az alumíniumról is nemesfémként beszéltek, de csak az ára miatt. Fizikai, kémiai jellemzői ezt nem támasztották alá. 1825-ös első kinyerésétől 1886-ig, a gazdaságos előállítási technológia feltalálásáig ára magasabb volt az ezüsténél, az aranyéval vetekedett.

Befektetési szempontból az arany befektetési termékek mellett léteznek ezüst, platina és palládium rudak, illetve érmék is. Azonban az arannyal szemben ezek értékesítése általános forgalmi adó köteles, tehát a világpiaci ár minden országban az ott érvényes ÁFA-val biztos, hogy növekszik.

Az arany latin neve „aurum”. Vegyjelét a két kezdőbetű adja : „Au”. A periódusos rendszerben, az első mellékcsoportban található 79. rendszám alatt. Az arany rendkívül ellenálló a vegyszerekkel szemben (savak, lúgok). Kizárólag klórral, cianidokkal, higannyal, szelénsavval, egyes huminsavakkal és királyvízzel (sósav és salétromsav keveréke) oldható. Az ezüst és a réz mellett az arany vezeti a legjobban a hőt és az elektromos áramot. Csekély keménysége (2,5-3 fokozat a 10 egységes Mohs-féle keménységi skálán) könnyű megmunkálást tesz lehetővé. Ötvözés segítségével az arany tulajdonságai megváltoztathatóak. Így lehet elérni a szín, a keménység, az olvadáspont (1064,43 °C), a sűrűség (19,32 g/cm³) és a nyújthatóság (131 N/mm2) megváltozását is.

Az arany különlegesen nagy nyújthatósággal rendelkezik. Ezt példázza, hogy 1/10.000 mm vékonyságú lappá, úgynevezett aranyfüstté kalapálható, hengerelhető, illetve egy uncia aranyat (31,1 g) szakadás nélkül 56 km hosszú szállá lehet nyújtani. Egy 1906-ban megjelent magyar nyelvű ásványtankönyv szerint "egyetlen körmöci aranypénz mennyiségével egy huszárt lovastól be lehetne aranyozni".

Az arany színe semmit nem mond a finomságáról, mivel ez különböző ötvözetek használatával befolyásolható. Így a „Krugerrand” aranypénz markáns vöröses színe (916,66 finomság = 22 karát) a magas rézaránnyal indokolható. Befektetési aranyrudak és érmék számára ma már 999,9 ezrelék finomságú aranyat használnak.

Ügyfélkapu / Webiroda

Visszahívást kérek

Kérem, töltse ki az űrlapot az adataival és mi rövidsen visszahívjuk!


Küldés