Kérje személyes
konzultációnkat

Célok Célok Célok Célok Álmok Álmok Álmok Stratégia Stratégia Stratégia

Együttműködés Együttműködés Jövő Jövő Jövő Jövő Jövő Család Család Család

Család Család Család Nyereség Nyereség Nyereség Nyereség Csapat Csapat Csapat

Csapat Csapat Tradició Tradició Tradició Tradició Innováció Innováció Innováció

Győzelem Győzelem Győzelem Szabadság Szabadság Szabadság Pénz Pénz Pénz

A jövő aranyba öntve.

>

Személyre szabott megoldást kínálunk Önnek.
A Magyar Aranytartalék Kft. támaszt nyújt a biztonságos Aranytartalék képzésben.

Az arany kultúrtörténete

Az arany a földkéreg egyik legritkább eleme. Valószínűleg már a rézkorban (i.e. 6. évezredben) elkezdődött a kitermelése, és azóta keresettsége szerte a világban töretlen. Az embereket mindig is elbűvölte az arany és az ezüst, erről tanúskodik az a tény, hogy a korai nagykultúrák és az ókori civilizációk is készítettek már belőlük ékszereket és kultikus tárgyakat.

Ezen kívül gazdasági jelentőséget is kapott fizetőeszközként. A többi nemesfémnek (pl. a platinának) csak a XIX. sz. óta van nagyobb gazdasági szerepe, mivel megolvasztásuk és feldolgozásuk sokkal bonyolultabb.

Egy kis pénztörténet

A pénz története több lépcsőfokra osztható: természetbeni csere (áruért árut), természetes fizetőeszköz (egy árucikket, pl. búzát vagy kagylót határoztak meg pénz gyanánt), fémpénz (teljes értékű érmék nemesfémekből).

A pénz valamennyi gazdasági tranzakció közös mércéje. Csereeszközként szolgál, amelyet a cserét bonyolító minden résztvevő fizetségként elfogad. A pénz létezése a munkamegosztáson alapuló gazdaság feltétele.

A csereeszköznek mindenekelőtt tartósnak és értékállónak kell lennie. Egy szűk közösségben az élőállat, vagy akár a búza is kellőképpen “tartós” lehet, felhasználásáig értéket képvisel, de hosszú távon tartása, illetve romlandósága miatt nem alkalmazható. Egy összetett, több szintű, sokszereplős társadalomban az értékmegőrzés válik jelentőssé, mégpedig hosszú távon.

Egy gyémánt tartós és szép látványt nyújt, teljesíti az értékmegőrzés és tartósság feltételét, de nem osztható fel tetszés szerint és nem egyenletes minőségű. Minden kő egyedi példány.

A nemesfémeknek tartósságuk és értékállóságuk mellett további jó tulajdonságuk is van.

Egységesek, azaz anyagukban egyneműek, homogének, és tetszés szerint feloszthatók. Tetszés szerint alakíthatók, oszthatók, ötvözhetők és ismét egy egésszé összeolvaszthatók. Továbbá, értékük megőrzése nem okoz további költségeket. Az egész világon ismertek és elfogadottak, minőségük pontosan és ellenőrizhető módon meghatározott (a súly és a tisztaság alapján) és mindenütt ugyanolyan értéken fogadják el, amelyet így könnyű meghatározni.

Az arany relatív ritkán fordul elő, illetve kitermelése fáradságos és költséges. Ezért értékes. A szűkös előfordulás és az ebből eredő magas érték elismertséget eredményez magának a fémnek, de a tulajdonosának is. Ezért van, hogy mindegy melyik évszázadban, a világ melyik társadalmában, jó vagy nehéz időkben – az aranyat mindig keresik és elismerik.

Krőzus, a kisázsiai Lídia királya az antik idők óta a gazdagság és a hatalom jelképe. Krisztus előtt 650-ben valósította meg azt az ötletét, hogy az aranyból pénzt csináljon, vagyis érméket veretett, amelyek hivatalos fizetőeszközzé váltak. Ezzel új időszámítás kezdődött. Az új kicsi és könnyen kezelhető cseretárgyak hamarosan az egész akkori görög világ kultúrkörében és a szomszédos területeken is elterjedtek.

A pénz közös mértékegysége valamennyi gazdasági tranzakciónak. Egyrészt csereeszközként szolgál, amely az árucikkek egymás közötti cseréjét leegyszerűsíti, másrészt pedig megtestesíti az értékállóság funkcióját, ugyanígy számítási egységet is képez.

Akkor és napjainkban is a pénz az elfogadott és az állam által előírt fizetési eszköz. A pénz latin neve "pecunia" és a "pecus" – jószág szóból ered.

Az arany aranyérmeként nemzetközi fizetőeszköz, és a világ számos nemzeti bankjában van felhalmozva értékmegőrző szerepe miatt. A kereskedelemben pénzügyi biztosítékot jelentenek az aranyérmék és –rudak, tömbök. Legnagyobb gazdasági jelentősége azonban az ékszerkészítésben van, ahol gyűrűk, nyakláncok, karkötők és egyéb ékszerek készítéséhez használják. A fogorvoslás szuvas fogak tömésénél alkalmazza, hiszen az arany nem korrodálódik. Az elektronikai ipar is gyakran emiatt alkalmazza. A rozsdamentesség biztosítása az oka annak, hogy a mikrochipek elektromos csatlakozásához arannyal bevont finom drótokat használnak, valamint a kapcsoló- és hálózati csatlakozókat aranylemezzel vonják be. Az élelmiszeriparban az ételek és italok arany színéhez járul hozzá az arany aranyfólia formájában valamint E 175 élelmiszerszínezékként.

Ötvözetek

Valamennyi fémnek vannak bizonyos tulajdonságai, amelyeket más fémek hozzáadásával lehet erősíteni vagy gyengíteni, tompítani. Az arany esetében a csekély keménység, a színváltozás, az olvadáspont változtatása, a sűrűség és a nyújthatóság valamint a költségek miatt a más fémekkel történő ötvözés előnyös.

Az arany ötvözési lehetőségeinek száma napjainkban már szinte át sem tekinthető. Az ékszeripar, az érmeverés és különösképpen a fogtechnika az utóbbi években speciális változatokat fejlesztett ki, amelyek az egyes országokban is eltérnek csekély mértékben. Az aranyötvözetek szinte valamennyi színváltozatát, függetlenül a finomságtól, a hozzáadott ezüsttel és/vagy rézzel érik el. Többféle aranyötvözet vált mára elfogadottá, követett mintává.

A fehérarany, a nikkellel és palládiummal nyert ötvözet a századforduló környékén vált ismertté és kedveltté. Akkoriban a drága platinát egy hasonló színű fémmel helyettesítették. A palládium-fehérarany főként aranyból, palládiumból és ezüstből áll és drágább, mint a nikkel-fehérarany, amely javarészt aranyból, nikkelből és rézből áll.

Európában a XVII-XVIII. században a legtisztább aranyból régi magyar pénzt vertek, a ma Szlovákiában található Körmöcbányán. A "jó körmöci", ahogyan a korabeli tíz- és húszkoronást nevezték, 989 ezrelék arany és 11 ezrelék ezüst ötvözetéből készült.

Ügyfélkapu / Webiroda

Visszahívást kérek

Kérem, töltse ki az űrlapot az adataival és mi rövidsen visszahívjuk!


Küldés