Kérje személyes
konzultációnkat

Célok Célok Célok Célok Álmok Álmok Álmok Stratégia Stratégia Stratégia

Együttműködés Együttműködés Jövő Jövő Jövő Jövő Jövő Család Család Család

Család Család Család Nyereség Nyereség Nyereség Nyereség Csapat Csapat Csapat

Csapat Csapat Tradició Tradició Tradició Tradició Innováció Innováció Innováció

Győzelem Győzelem Győzelem Szabadság Szabadság Szabadság Pénz Pénz Pénz

A jövő aranyba öntve.

>

Személyre szabott megoldást kínálunk Önnek.
A Magyar Aranytartalék Kft. támaszt nyújt a biztonságos Aranytartalék képzésben.

Mértékegység és finomság

Az arany súlyát nemzetközileg „Troy unciában” adják meg (1 Troy uncia = 31,1035 gramm), bár a „Troy” szót gyakran elhagyják és nem írják le. Korábban többféle uncia egység is volt használatban, melyek közül a Troy uncia maradt fenn napjainkig, ezért maradhat el előle az eredetjelző. A Troy uncia az arany 100 %-os tisztaságára vonatkozik. A szaknyelvben ezt nevezik tisztaságnak, vagy finomságnak. A finomság a tiszta nemesfém részarányát adja meg az össztömegben, ezredrészben számítva. Azaz a 999 ezrelék finomság azt jelenti, hogy 1000 egységnyi össztömegben 999 egységnyi a színarany, azaz a színsúly. A mai korszerű finomítási, „színítési” eljárásokkal 999,9 ezrelék – „négy kilences” – tisztaság is elérhető.

Korábban a hagyományos mértékegységnek számító karátban adták meg a tisztaságot, ami 24 fokozatot különböztetett meg, ami ma már nem elegendő a pontos finomság kifejezésére. A mai 1000 finomsági egységhez képest a 24 karát tehát úgy aránylik, hogy 1 karát 41,66 ezrelék finomságot fejez ki, több karát pedig ennek egész számú többszörösét. Például a legismertebb ékszer aranyak közül a 18 karát megegyezik 750 ezrelék finomsággal, a 22 karát pedig 916,66 ezrelékkel. Illetve fordítva, a sok érmében használt 900 ezrelékes arany 21,6 karátnak felel meg.

Az arany tulajdonságai összefoglalva

tetszés szerint felosztható

szállítható

belső értékkel bír

tetszés szerint összeadható

luxustárgy

magas az egységnyi értéke

egyenletes minőségű

nem lehet előállítani

világszerte ismert

tartós

nem sokszorozható

világszerte elfogadott

optikailag szép

viszonylag ritka

kölcsönnel terhelhető

A nemesfémek érintése kellemes, és szép ragyogásuk megörvendezteti a szemet. A szépség és a ritkaság kombinációja – mindenekelőtt az arany esetében – súlyos tragédiákhoz is vezetett. A harc és a mohóság, a mind több arany birtoklása utáni vágy emberéletek sokaságát oltotta ki. Az arany világbirodalmakat hozott létre, a hiánya pedig összeomlást eredményezett.

Ügyfélkapu / Webiroda

Visszahívást kérek

Kérem, töltse ki az űrlapot az adataival és mi rövidsen visszahívjuk!


Küldés